Kŕčové žily a cievny systém

01.01.2011 11:00

Keď nás začnú hnevať nohy, uvedomme si ako sa k nim chováme - či ich nepreťažujeme alebo naopak veľmi málo zaťažujeme. Obidva extrémy sú škodlivé. Bolesti nôh môžu byť aj prvým prejavom, ktorý nás upozorní na chorobu v úplne inej časti tele.

 

Rutín - látka, ktorá zlepšuje kvalitu žilného systému. Najviac rutínu je v pohanke. Jej konzumácia sa ale nemá preháňať - hlavne v lete pozor, lebo pohanka zahrieva organizmus.

Pri zápale žíl veľmi dobre pomáhajú Kneippove studené obklady. Tenký plátenný uterák namočíme do studenej vody - v ktorej môžeme rozpustiť lyžičku soli Vital Ionen Bad (vi
ď. Program odkyslenia na našej stránke) -teda vytvoríme zásaditý roztok. Zabalíme nohy od členkov ku kolenám a cez to ich zabalíme ešte do uteráka suchého. Potom si človek ľahne - na 75 minút. Po skončení zábalu je dobré ešte vliezť do vane a nohy polievať - nie sprchovať! -studenou vodou v smere toku žilnej krvi - odspodu hore. Vážnejšie formy zápalov ale patria do rúk lekárov, pretože môžu vzniknúť krvné zrazeniny - tromby. Trombóze môže predchádzať aj intenzívne podupávanie v sede-2x denne po 3 minúty.

Dôležitá je aj zmena stravovacích návykov. Úspešne sa presadzuje najmä vegetariánska strava, ktorá napomáha tomu, aby sa cievy masívne nezanášali.

Dostatok vlákniny v strave je najlepším preventívnym faktorom. Plné, nafúknuté črevo tlačí na žily v dutine brušnej a cez ne potom prenáša zvýšený tlak i na žily dolných končatín.

Horúce kúpele alebo nadmerné opaľovanie vyvolávajú relaxáciu stien žíl, hromadenie krvi a preto by ste sa im mali vyhýbať.

 

Plávanie je ideálnym športom Hydrostatický tlak vody pomáha svalom vytlačiť krv k srdcu, končatiny sú odľahčené.

Chodenie naboso zlepšuje krvný tok a cvičí svaly nohy.

Cvičte členkami alebo prstami nôh vždy, keď sedíte.

 

Cievy roznášajú radosť zo života do celého tela.

Blahodarne na ne pôsobia tieto myšlienky: Prekypujem radosťou, prúdi mnou s každým úderom môjho srdca.

Trombózu spôsobujú - pocit osamelosti a strachu. Pocit ,že za nič nestojím, že toho nerobím dosť, že nikdy nič nezvládnem. Vymeňte spomenuté myšlienky za tieto: Splývam so životom. Vesmír ma bezvýhradne podporuje. Všetko je tak ako má byť.

Krčové žily sa tvoria vtedy, ak zotrvávame v nepríjemnej situácii alebo postavení. Pocit prepracovanosti a preťaženia. Pozitívne myšlienky: Teším sa z pohybu. Pohybujem sa prirodzene a spontánne. Mám život rád a teším sa z každého okamihu-

Treba do stravy dodávať intenzívne vitamín C, vitamín E, zinok.

Kyselina linolová tiež veľmi priaznivo vplýva na srdcovo-cievny systém-1 lyžica ľanového oleja denne.