Cukrovka - diabetes
Hlavnou príčinou choroby je zlá kondícia krvi, ktorá je dôsledkom častej konzumácie cukru, ovocia - najmä tropického, mliečnych výrobkov, chemizovaných potravín.
Obmedziť treba: - Alkohol, kávu, mäso, syry
- pečivo z bielej múky
- zemiaky
Zemiaky a biela múka obsahujú jednoduché cukry, ktoré zaťažujú pankreas.
Treba prestať s extrémnym solením .Soliť mierne a len morskou soľou.
Vhodné potraviny: mrkva, cibuľa, dyňa Hokaido, pšeno, pohanka, celozrnná ryža
Intenzívne treba dodávať telu minerály, doplniť do stravy morské riasy, koreň púpavy, lopúcha.
Polysacharidy v obilovinách, strukovinách a zelenine sú najvhodnejšie cukry. Pomaly prechádzajú do krvi a nenamáhajú slinivku. Potom prejde aj chuť na sladké.
Dôležité je zvýšiť prísun vlákniny!
Jesť 3x denne so 4-5 hodinovými intervalmi. Viac chodov zaťažuje tráviaci trakt.
Upraviť hmotnosť!
Pravidelný pohyb!
Nitrity a nitráty používané pri konzervovaní mäsa vyvolávajú zhoršenie diabetes.
Dôležitá je aj starostlivosť o nohy.
Nefajčiť!
Konzumovať orechy, zeler, avokádo, pšeničné klíčky.
Vhodná je strava s nízkym obsahom tukov a vysokým podielom vlákniny.
Dodať do stravy vitamín B6 a ostatné B vitamíny.
Nepoužívať umelé sladidlá! Cukor nahradiť fruktózou alebo stéviou.
Cukrovka a psychika: Negatívne myslenie, pesimizmus - to všetko sa odráža na úrovni žalúdka. Na podvedomej úrovni sa to prejavuje túžbou po sladkom, prípadne alkohole - potreba rýchlej energie do organizmu. V niektorých prípadoch je základným faktorom vzniku cukrovky stres - neschopnosť odosobniť sa od vecí, ktoré sa nás netýkajú. Ľudia prežívajú život za svojich rodičov, deti, všetko na nich dolieha. Alebo nás ovplyvňuje neprimerané chcenie - chceme všetko lepšie ako náš sused. Všetky tieto emócie a postoje k životu majú nepriaznivý účinok nielen z hľadiska pankreasu ale aj z hľadiska sleziny čo sa zasa prejavuje zhoršeným krvným obrazom.
Cukrovka vzniká nadmerným prekyslením organizmu!!!