Vysoký cholesterol
Cholesterol je tuk - t. z. nie je rozpustný vo vode, krv ho nemôže voľne transportovať. Preto sa viaže na bielkoviny. Spojenie cholesterolu a bielkoviny sa nazýva lipoproteín. Lipoproteíny s nízkou hustotou –LDL, lipoproteíny s vysokou hustotou - HDL.
LDL prenášajú asi 80 percent cholesterolu. Oxidované LDL vytvárajú pláty v cievach, ukladá sa v cievnych stenách - to je záležitosť nasýtených mastných kyselín. Naopak HDL častice prenášajú spolu s nenasýtenými mastnými kyselinami dobrý cholesterol .Len 20 percent celkového cholesterolu pochádza zo stravy, zbytok sa tvorí v pečeni. Čerstvá zelenina zamedzuje oxidácii LDL častíc.
Cholesterol má byť transportovaný krvou k bunkám a tkanivám, ktoré ho potrebujú a nie ukladaný na stenách ciev. Cholesterol je potrebný pri tvorbe steroidných hormónov, k tvorbe žlče, tvorbe bunečných membrán a k izolácii nervov. Hladinu cholesterolu dvíha aj stres, káva alkohol, antikoncepčné tabletky.
Denne treba jesť čerstvé ovocie a zeleninu.
Doplnky:Lecitín-1 tabletka 3x denne pred jedlom.
B- komplex
E- vitamín
C- vitamín- ten urýchľuje premenu cholesterolu na žlčové kyseliny
Cesnak- 2 kapsule 3x denne
Priam terapeuticky pôsobia strukoviny, celé obilné zrná.
Do stravy zaradiť ľanový a olivový olej - samozrejme za studena lisované.
Konzumovať pravidelne orechy, semienka - slnečnicové, sezamové, ľanové.
Fantastické je avokádo - konzumovať pravidelne.
Šťava z mrkvy a zeleru - látky tu obsiahnuté urýchľujú pohyb tukov v pečeni a zvyšujú ich vylučovanie.
Príjmom polovice cibule denne môžeme zvýšiť hladinu prospešného HDL.
Dôraz treba klásť aj na dostatok vlákniny v strave.
Jedlo rozložiť na 5 malých jedál v pravidelných intervaloch. Bohaté jedlá totiž nadmerne zaťažujú trávenie. Výsledkom je náhle zvýšenie obsahu tuku v krvi.